Nasz organizm potrzebuje do życia bardzo różnorodnych składników. Aby organizm sprawnie funkcjonował żadnego z nich nie powinno być za dużo, ale również za mało. Pokarmy są źródłem cukrów, tłuszczy, białka, soli mineralnych, witamin, błonnika. Każdy z tych składników spełnia inną funkcję. Cukry są podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu. Korzystajmy jednak z cukrów, które są zawarte w miodzie, owocach, warzywach, sokach, a nie tych pochodzących bezpośrednio ze słodyczy, bo to jest produkt wysoko przetworzony. Zapasowym materiałem magazynującym energię w naszym organizmie są tłuszcze. Najczęściej wykorzystywane są przez człowieka, który bardzo ciężko pracuje fizycznie. Nie można przesadzać z dostarczaniem tłuszczów do organizmu, bo jego nadmiar jest szkodliwy dla organizmu. To, co produkuje wątroba z dostarczanego pokarmu jest wystarczającą ilością. Nadmiar jest magazynowany i upychany, najczęściej w tętnicach. To bardzo niebezpieczne zjawisko, bo prowadzi to do wielu różnych chorób.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *